fbpx

Xamontarupt, kun je daar wel een beetje leuk fietsen?

geschreven door: Dick

Deze vraag kwam al snel bij mij op, vorig jaar april, toen we het huis hier in Xamontarupt op internet tegenkwamen. Het ligt immers maar net in het Vogezen-gebergte, op amper 20 km van Epinal, en ook nog zo’n 20km van Gerardmer (waar de bergen pas echt zo’n beetje beginnen), zoals je op dit kaartje kunt zien:

Toen ik de eerste keer bij het huis aankwam, was ik echter meteen gerustgesteld. Vanuit Epinal heb je nog 15km het idee dat het vrij vlak is, maar de laatste 5 km zie je de heuvels opdoemen. Eigenlijk zitten we zo’n beetje net achter de eerste heuvelrug van de Vogezen, dat kun je op deze foto van de grote reliëfkaart die we gekocht hebben beter zien:

Het groen-witte gedeelte linksboven is relatief vlak, maar net “boven” ons liggen al de eerste heuvels.

Vervolgens had ik nog de bedenking of je dan vanuit het huis wel veel verschillende kanten op kon. Dat is vaak het probleem in een heuvelachtig gebeid: er lopen nu eenmaal veel minder wegen. Mijn vrees was dat ik steeds via de relatief drukke D11, de verbinding Epinal-Gerardmer, zou moeten vertrekken. Dat is ten dele waar gebleken; dat leg ik uit aan de hand van het kaartje hieronder.

Ons huis (en gîte) staat bij het rode pijltje in het midden, aan het einde van een doodlopende weg. Het stukje “0” moet je dus altijd nemen bij vertrek en thuiskomst, dat is ongeveer 500m aan 5% gemiddeld. Beneden in het dorp zijn er 3 keuzes: nummer 1 gaat inderdaad naar de D11, nummer 2 gaat via een klein en slecht onderhouden weggetje naar Docelles, en nummer 3 gaat meteen bergop. Je begrijpt het al: ik vertrek 9 van de 10 keer via nummer 1. Op de D11 ga ik af en toe linksaf (1b), om na 2km de D11 weer te verlaten. Dat is dan meestal voor een “vlak” rondje: ongeveer 350hm op een afstand van 30 à 40km.

Als ik op de D11 rechts ga (1a), wat ik meestal doe, dan ga ik na een kleine kilometer meteen weer van de weg af naar Faucompiere, en daarna door naar Laveline-du-Houx. Hier loopt de rustige weg door naar Rehaupal (1a1), van waaruit je via 2 mooie klimmetjes naar Le Tholy kunt fietsen, waarover een volgende keer meer. Vanuit Laveline kun je ook terug naar de D11 (1a2), naar Tendon, om daar vervolgens aan een klim te beginnen naar Le Haut des Croix. Als je daar rechts gaat kom je weer in Xamontarupt (bij de “3”), en anders klim je verder naar de Col de Bisoire en Eloyes; ook daarover een volgende keer meer.

Nou, lang verhaal kort: je kunt vanuit de gîte toch bijna alle kanten op, voor zowel wat vlakkere ritten als uitdagende klimmetjes. Daar neem ik jullie graag in een volgende blog mee naar toe, maar natuurlijk nog veel liever zelf hier op de fiets. Dat kan nog steeds met Hemelvaart, en tijdens de Tour de France in juli: er zijn nog plekken vrij voor onze geheel verzorgde fietsvakanties!

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.

La Route des Crêtes

De “Route des Crêtes” is een weg over de hoogste bergkam in de Vogezen, met prachtige uitzichten. Een aanrader om met de auto, fiets of te voet te verkennen.