fbpx

Waarom je vooral niet in de Vogezen moet gaan fietsen ;)

geschreven door: Dick

Je zult het maar meemaken: je rijdt amper 6 uurtjes vanuit midden Nederland, en je zit ineens in de bergen. Veel bossen, rustige weggetjes, kleine dorpjes met eettentjes waar je voor minder dan 15€ een 3-gangen-lunch eet. Er zijn dus van die gekken die daar gaan fietsen. Die reppen over mooie klimmetjes, variërend van enkele honderden meters tot meer dan 20 kilometer, met toppen van ruim 1300 meter: moet je nie willen nie, toch? Nee, je kunt beter in Zuid-Limburg blijven, en voor de 28e keer de Gulperberg op. Of voor de echte avonturiers: helemaal afzakken naar de Ardennen, om nog maar eens de finale van LBL te rijden. Of….

Of je gaat wel die “extra mile”. Je laat de afslag Houffalize voor wat ie is en rijdt nog 3 uurtjes door. Vergeet dan vooral niet om ff goedkoop te tanken in Luxemburg, dat scheelt snel 25€ per tank, toch weer een doosje gelletjes voor niks (en op de terugweg nog een keer… kassa!). Eenmaal in Frankrijk wacht je vervolgens tevergeefs op het eerste tolpoortje: gaat niet gebeuren. En omdat je er even helemaal lekker uit bent om te gaan onthaasten werkt die snelheidslimiet van 110 zelfs erg mindful. Na een ruime middag rijden kom je aan in de gîte die je gehuurd hebt met een paar stellen of je wielergroepje. Of waar je een geheel verzorgde fietsvakantie geboekt hebt. In dat laatste geval zet je je bagage en fiets binnen en schuif je de voetjes onder de gedekte tafel voor een prima maaltijd, met dito wijn. Of bier. Of fris. Liever koffie of thee: ook prima. U vraagt, wij draaien.

De volgende ochtend vertrek je voor een eerste tocht van 40, 60 of meteen 150 kilometer: wat jij wilt. Want bij inschrijving heb je toegang gekregen tot een portal met meer dan 20 GPX-files van verkende fietstochten in de buurt. Liever rustig beginnen? Laat je dan begeleiden door de heer des huizes voor een tochtje in de buurt van 40 à 60 kilometer met 1000 hoogtemeters. En ga later die week de echte bergen in, als de beentjes een beetje gewend zijn aan het klimwerk.

Onze gîte ligt halverwege Epinal en Gerardmer, op 450m hoogte. Dat betekent: op slechts 18 kilometer van de 4-baansweg vanuit Nederland, en op 35 km van de Col de la Schlucht (1140m). Hiermee hebben we meteen een eerste “klassieker” genoemd. De echte klim gaat vanuit Xonrupt naar de top; in 9 km klim je 390 meter. Maar eigenlijk gaat de weg al vanaf een paar kilometer van de gîte omhoog; in totaal krijg je zo’n 850 hoogtemeters. Vanaf de top kun je een stukje van de zgn. “route des crêtes” rijden: linksom naar de Col de Bonhomme, of rechtsom naar de Hohneck. Van daaruit leiden meerdere wegen weer naar Rome, maar ook terug naar de gîte. De echte die-hards kunnen nog doorrijden naar de top van de Grand Ballon, maar die kun je ook bewaren voor een andere tocht.

Le Grand Ballon… de top van deze 2e grote naam van de Vogezen ligt op zo’n 65 km van de gîte en is dus best te doen. Echter, je fietst dan wel veel over wat grotere wegen. Je kunt ook even de auto pakken naar Le Thillot (45 km) en van daaruit een mooie ronde fietsen. Dat kan via de Ballon d’Alsace, Col du Hundsruck, Grand Ballon en de Col d’Oderen: 120 km met ruim 2500hm.

Een andere ronde vanuit Le Thillot gaat via de Ballon d’Alsace naar de Planche des Belles Filles om vervolgens via de Ballon de Servance terug te rijden: 90 km, 2000 hm. Maar ja… moet je dit wel willen: nee toch? Of…

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.