fbpx

Update Fleurissement… is het gelukt met de 3e bloem?

Deze blog hadden jullie al een tijdje nog tegoed van mij! In de Blog van 16 maart heb je al kunnen lezen dat ik lid was geworden van de “commission fleurissement”. Deze vereniging van ons dorp Xamontarupt houdt zich bezig met de queeste naar een 3e pétale, uitgereikt door de jury van het bekende label “villages fleuris”. En in de blog van 8 juni schreef ik over het “atelier plantation”, oftewel de “plant workshop” en ik kondigde het bezoek van de jury aan dat plaats zou vinden op 20 juli.

Inmiddels zijn we natuurlijk al een tijdje verder, maar ik heb goed nieuws:
De 3e bloem is “in the pocket!” of zoals we dat hier dan zeggen “dans la poche!”

De 3 man sterke jury leek tijdens hun bezoek op 20 juli al wel onder de indruk. Ze reageerden enthousiast op de biologische manier van tuinieren en op de verschillende groenpartijen. Bij de hangende bloemenmanden in de “abri” plaatsten ze wat vraagtekens, maar van de levendigheid rondom de “Marché” bij de molen werden ze weer erg blij. Overall bleven we als “commission fleurissement” na het bezoek van de jury achter met een goed gevoel, maar het bleef afwachten…

Vervolgens waren Dick en ik voor een paar vraagjes ergens eind oktober even in de Mairie aan het praten met de burgemeester, terwijl Martine de post aan het uitpakken  was en we opeens een “Yessss” uit haar mond hoorden! Bij de post zat het verslag van de jury van “villages fleuris” en wat bleek: we hadden ruim voldoende gescoord voor het ontvangen van de 3e bloem….. in feite hebben we ongeveer recht op 3,4 bloemen… hahaha. Dus een toekomstige queeste naar de 4e bloem zit er waarschijnlijk ooit wel in.

Maar eerst maar genieten van de 3e bloem. Voor Christian (de huidige en enige groenwerker van het dorp) is dit een mooie bekroning op zijn werk, hij gaat eind juni 2023 met pensioen en heeft zijn werk hier zo mooi kunnen af sluiten. En het leuke is dat we zijn opvolger goed kennen, we hebben eigenlijk zelfs zelf voor een opvolger gezorgd.

Dat ging zo: Dick en Simon (een Franse vriend van ons hier) waren bij ons achter aan het werk aan de trap naar ons dakterras. Christian kwam langs en maakte even een praatje. Toen hij weer vertrok zei Dick gekscherend tegen Simon: ”Christian gaat met pensioen en ze zoeken nog een opvolger, is dat niet iets voor jou?” En tot zijn grote verbazing antwoordde Simon: “Ah oui, ça sera génial!” Hij was dus meteen enthousiast. En eigenlijk snapten we dat ook wel: lekker buiten bezig zijn met de natuur in een parttime baan dichtbij huis, dat paste ook precies bij wat Simon zocht. En gelukkig was de gemeente ook enthousiast over zijn sollicitatie, dus Simon start begin februari met zijn nieuwe baan, zo kan Christian hem 5 maanden inwerken en heeft Xamontarupt wederom een sympathieke groenwerker!

Xamontarupt: Village Fleuri avec 3 fleurs!

La Route des Crêtes

De “Route des Crêtes” is een weg over de hoogste bergkam in de Vogezen, met prachtige uitzichten. Een aanrader om met de auto, fiets of te voet te verkennen.