fbpx

Tip van Dick: Welke bergen in de Vogezen onder de 1000m moet je zeker beklimmen op de fiets?

De Vogezen worden ook wel een “middelgebergte” genoemd, waarbij de hoogste top op 1424 meter ligt. Omdat het een middelgebergte is, is het een plek waar zowel de meer gevorderde wielrenners als de beginnende klimmers op de fiets aan hun trekken komen. Natuurlijk heb je hier een ruime keuze aan cols boven de 1000m, maar er zijn er nog veel meer onder de 1000m. En die zijn absoluut ook de moeite waard! Daarom deelt Dick in deze blog zijn top 5 beklimmingen in de Vogezen onder 1000m.

Omdat Dick wel van een uitdaging houdt, selecteerde hij 5 klimmen onder de 1000m waar je je niet op moet verkijken. Soms zijn ze namelijk nog lastiger dan de hogere klimmen! Maar niet gevreesd: als je wat minder uitdagende beklimmingen zoekt als amateur wielrenner, dan kunnen we je ook allerlei routes aanbevelen.


Dicks top 5 uitdagende klimmen onder de 1000m zijn:

1. Col des Chevrères.
Deze beklimming ligt nog net in de Haute-Saône en de col ligt op 914 meter hoogte. De beklimming vanuit Servance/Miellin is 10km lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.7%. Let op: de laatste 3.5 km zijn het steilst met een gemiddeld stijgingspercentage van 10%!
De Tour de France kwam in 2019 nog over deze col en toen kwam wielrenner Giulio Ciccone als eerste boven en nam er de gele trui over van Alaphilippe.

Etappe 6 – Tour de France 2019

2. Col de Grosse Pierre
Deze col ligt op 954 meter. Je kunt hem beklimmen vanuit Gerardmer, de beklimming van 6km heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5%.
Het afgelopen jaar kwam de Tour de France nog over deze col, en de allerleerste keer dat de Tour deze beklimming bevatte was in 1913!

Tour de France in Gérardmer in 1952.

3. Col de Lauvy
Vanuit Cornimont klim je in 4.5 km naar de Col de Lauvy die ligt op 898 meter hoogte. Het is een redelijk gelijkmatige klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 8.4%, maar let op op ongeveer 2/3e deel van de klim zit er een stuk in waarbij je de 12% aanraakt.


4. Le Haut du Tot
Gelegen op 827 meter hoogte is Le Haut du Tot het hoogste plaatsje in de Vogezen. De gelijknamige col met een hoogte van 868 meter kun je beklimmen vanuit Vagney. Dit is een beklimming van 7km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%.
Gedurende de klim kom je langs een paar prachtige uitzichtpunten.


5. Col de la Croix des Moinats
En de laatste tip is de beklimming van de col de la Croix des Moinats, die op 890 meter hoogte ligt. Vanuit Cornimont klim je in 5.5km met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.9% naar de top. Overigens staat deze col weer op het programma van de Tour de France voor het volgend jaar, in de 20e etappe, die zal finishen op de Markstein, zullen de renners over deze col komen.

Wil je ze eens zelf beklimmen, maar zie je het niet zitten om alles zelf uit te zoeken? Wij organiseren compleet verzorgde fietsvakanties in de Vogezen, incl. je verblijf, de catering, de routes en de begeleiding.

Want fietsen in de Vogezen, dat doe je bij La Vision en Vosges!

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.

La Route des Crêtes

De “Route des Crêtes” is een weg over de hoogste bergkam in de Vogezen, met prachtige uitzichten. Een aanrader om met de auto, fiets of te voet te verkennen.