fbpx

Tip van Dick: Top 5 onbekende beklimmingen in de Vogezen in de buurt van onze gîte

De beklimmingen uit onze eerder “Tips van de week” liggen soms wat verder van onze gîte af. Vaak zien we dan ook dat fietsers hier een Koninginne-etappe van maken en eerst een stukje met de auto gaan. Maar ook vanuit de gîte kun je mooie tochten maken met beste klimmetjes!

Onze top 5 uitdagende klimmen vanuit onze gîte zijn:

1. Col de la Bijoire: Een beklimming van 3.7km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.8%. Deze col ligt (via de snelste weg) op zo’n 5 km van onze gîte, dus je bent er zo. Maar de mooiste en zwaarste beklimming is die vanuit de richting van Eloyes; de laatste kilometer ligt het stijgingspercentage rond de 10%. De top van de col ligt op 677 meter hoogte. Overigens heet de weg waar deze col op ligt “Chemin de la Bisoire” met een s dus, en de col heet “Col de la Bijoire” met een j.

2. Col du Haut du Bois: Via de snelste route ben je in 7,7 km vanuit de gîte bij deze col. Hij is te beklimmen vanuit Chenimenil, deze beklimming is 4.6Km lang aan gemiddeld 6%. Of je neemt de beklimming vanuit Eloyes van 3.4km, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. Vlakbij de top ligt de Auberge de Ruxelier, waar je ’s middags voor 15€ in een authentieke inrichting een heerlijk 3-gangen dagmenu kunt nuttigen (meer info hier).

3. Col du Grand Briseux: Op 10 km afstand vanuit onze gîte vind je deze col. Beklim je hem vanuit Rehaupal, dan klim je 3.7km aan gemiddeld 6.4%. Deze klim gaat door een mooi bos en aan de top heb je een prachtig uitzicht over le Tholy.

4. Col de Spiemont: De beklimming naar deze col is 4.6km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.3%. Maar let op: de eerste 2.5km hebben gemiddeld een stijgingspercentage van 8%! Boven kom je in Champdray op een plateau waar je een stuk rond de 750m hoogte kunt blijven fietsen. Vanuit de gîte ben je in 11 km bij col.

5. Col du Singe: Letterlijk vertaald: de col van de aap, en dat is geen apekool! De oorsprong van deze naam schijnt de liggen in het feit dat een lokale bewoner tijdens een veldtocht in Noord-Afrika aan het begin van de 19e eeuw een aap zou hebben meegebracht. Beklim deze mooie col, die op 18km vanuit de gîte ligt, of vanuit Eloyes: lengte klim 6.5km, gemiddeld stijgingspercentage 5%. Of beklim hem vanuit Cleurie, dan is de afstand korter, namelijk 3.8km, maar wel steiler namelijk gemiddeld 7.5%.

Wil je eens kennis maken met deze onbekende kuitenbijters, maar heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken? Wij regelen je verblijf, de catering, de routes en de begeleiding en zorgen voor een onvergetelijke fietsvakantie in de Vogezen.

Want fietsen in de Vogezen, dat doe je bij La Vision en Vosges!

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.

La Route des Crêtes

De “Route des Crêtes” is een weg over de hoogste bergkam in de Vogezen, met prachtige uitzichten. Een aanrader om met de auto, fiets of te voet te verkennen.