fbpx

Onze Tour de France 2022

Ben je francofiel èn heb je een man die van wielrennen (kijken) houdt, dan ontkom je natuurlijk niet aan de Tour de France! En gelukkig maar, want ik vind het hartstikke leuk om naar de mooie beelden van Frankijk te kijken op tv tijdens de uitzendingen van de Tour. Ik begin steeds meer renners te herkennen en vind het leuk om team Jumbo Visma aan te moedigen. Hierbij een verslag in woord, maar vooral foto’s van onze Tour de France 2022:

Dit jaar vielen wij met de neus in de boter: De Tour de France kwam op 8 juli niet ver bij ons vandaag voorbij met een mooie finale op de Super Planche des Belles Filles. Met de gasten van de gîte ging ik kijken op de Col des Croix. En ik blijf het leuk vinden om het hele circus van de Tour voorbij te zien komen: van de reclame karavaan tot de renners. En ook langs de kant is er genoeg te zien van de mede-bezoekers tot de gendarmes in allerlei rangen en standen.

Daarna vielen we nog meer met onze neuzen in de boter, omdat we tijdens de etappe van 13 juli VIP gasten waren bij Jumbo Visma. Dit was echt gaaf om een keer mee te maken! We startten de dag bij het hotel waar de renners overnacht hadden en zagen de mechaniekers de laatste hand aan de fietsen leggen en de renners de teambus instappen. Daarna gingen we naar Le Village Départ, waar we in het speciale VIP gedeelte mochten rondkijken.

Vervolgens was het .. hup… weer in het busje en werden we over het parcours naar kilometer 0 gereden voor een foto en daarna zagen we op kilometer 2 de renners voorbij komen met Van Aert en Van der Poel gebroederlijk voorop. En weer.. hup… het busje in, met een omweggetje kwamen we weer op het parcours voor de renners en werden we o.a. de Lacets de Montvernier op gereden. Wat een prachtige route!

Overigens leek het soms wel of ons busje ook aan een race bezig werd, zoals we door de bergen scheurden! Ondanks dat we niet zelf fietsten voelden we dus toch de adrenaline… hahaha! Op de Galibier stopten we en werden er een paar mensen uit onze groep ingezet om bidons uit te delen aan de Jumbo Visma renners. Ik ging lekker door met foto’s maken en Dick sloot zich aan bij een groepje Sloveense Jumbo fans.

Nadat alle rijders voorbij waren scheurden wij ze in het busje over het parcours achterna. Op de telefoon volgden we de uitzending van de etappe en zagen we hoe Vingegaard aanviel en op winst afkoerstte: wat een sensatie!
Net aangekomen bij het rennershotel zagen we op het schermpje hoe Vingegaard als winnaar over de finish kwam. De mensen van Jumbo Visma vierden een klein feestje en ook de voedingsexperts waren blij! Uiteindelijk zagen we hier ook weer de renners terug komen en kon ik nog van heel dichtbij een paar foto’s maken van de grote winnaar van de etappe en nieuwe leider in het klassement, Jonas Vingegaard!

Wat een spektakel, wat een gave rit, wat gaaf dat de kopman van Jumbo Visma won, wat een gezellige groep, wat een prachtige omgeving met gave uitzichten, wat komt er veel kijken bij zo’n Tour, wat hebben we genoten!

En het mooie is…. over zo’n 2 weken gaan we naar de Tour Femmes kijken, want ook die komt voorbij in de Vogezen! We zijn benieuwd naar de verschillen en de overeenkomsten…. en natuurlijk zal ik daar ook weer even over schrijven en foto’s delen.

Maar eerst gaan we nog even nagenieten van deze ervaring, net zoals de meneer op onderstaande foto 🙂

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.

La Route des Crêtes

De “Route des Crêtes” is een weg over de hoogste bergkam in de Vogezen, met prachtige uitzichten. Een aanrader om met de auto, fiets of te voet te verkennen.