fbpx

De omgeving rondom Xamontarupt

Onze gîte ligt net buiten Xamontarupt, dit kleine plaatsje in Frankrijk ligt op 6 uur rijden vanaf Utrecht in het begin van de Vogezen. Wij zitten op 450m hoogte en binnen 30 km liggen toppen van boven de 1000m.

Wandelen – Fietsen – Mountainbiken – Vissen
Je kunt bij ons in de Vogezen prachtig fietsen en mountainbiken. We hebben diverse fietsarrangementen en organiseren fietsvakanties: neem voor meer informatie een kijkje op onze FIETSEN pagina. In het dorp staat een groot bord met diverse mountainbike-routes. Verder is het hier een walhalla voor wandelaars. Vanuit de gîte kun je diverse kanten op lopen, o.a. direct een zandpad en vlak daarna het bos in. We hebben een aantal wandelroutes klaar liggen, variërend in afstand van 3 tot 25 kilometer. De routes lopen o.a. door prachtige naald- en loofbossen met bemoste rotspartijen, langs weilanden met uitzicht door het dal, over bergweggetjes, langs beekjes met watervalletjes en door leuke dorpjes. Op Strava delen we zelf ook heel vaak onze wandelingen en fietstochten, dus neem daar ook gerust en kijkje. Ook hobby-vissers kunnen hier in de buurt hun hart ophalen.

Bezienswaardigheden
Op 5km afstand vind je de Grande et Petite Cascade de Tendon. Deze grote en kleine waterval zijn absoluut de moeite van het bezoeken waard. Naast te voet kun je er ook op de fiets of met de auto komen.
Gerardmer ligt op zo’n 20 km en is een leuk stadje gelegen aan een meer. Op het meer kun je in het seizoen varen met een bootje of een waterfiets, langs het water kun je flaneren en je kunt een wandeling (ca. 5 km) maken om het meer heen. In het stadje zelf kun je lekker eten, en de lokale textielwinkeltjes bezoeken.

Bergen
Liefhebbers van echte bergen komen hier ook aan hun trekken. De Col de la Schlucht en Hohneck liggen op 35km van de gîte. De top van de Hohneck ligt op 1356m en is te voet bereikbaar. Vanaf de top kun je bij helder weer de Mont Blanc zien liggen, evenals het trio Zwitserse bergen: de Eiger, de Finsteraarhorn en de Jungfrau.

Over de Schlucht en de Hohneck loopt de Route des Crêtes in zuidelijke richting naar de Grand Ballonmet 1424m het hoogste punt van de Vogezen. Verder ligt de bekende Ballon d’Alsace op 60km afstand van de gîte.

Wintersport
De Vogezen kent ongeveer 20 kleine tot middelgrote skigebieden. Het grootste ligt op een half uur rijden afstand van ons, bij Gérardmer. Dit gebied bestaat uit 40 km piste en heeft 19 skiliften. Het grootste deel van de pistes zijn groene pistes, hierdoor is het erg in trek bij beginnende skiërs en gezinnen met kinderen. Je kunt hier ook rodelen over de 900m lange rodelbaan en prachtige sneeuwwandelingen met of zonder raquettes maken. Bij La Bresse, op zo’n 40 minuten rijden afstand van ons, ligt 30 km aan piste verdeeld over 3 gebieden waarvan La Bresse-Hohneck veruit het grootste gebied is. Je kunt hier skiën tot een hoogte van 1350 meter en er zijn diverse sneeuwkanonnen aanwezig. Dit gebied leent zich ook uitermate goed voor langlaufen, wandelen (met raquettes), rodelen en sneeuwscooter rijden. Verder kun je hier zelfs aan ski joering doen, waarbij je op ski’s voortgetrokken wordt door een paard. Bij La Bresse-de Lispach is bovendien een langlaufgebied met 8 prachtige loipes van 2,5 tot 16km. In dit gebied kun je ook weer wandelen met raquettes, en zelfs biathlon beoefenen.