fbpx

Les 3 Ballons

Wie het heeft over fietsen in de Vogezen, heeft het vaak ook al snel over “les Ballons”. Er zijn hier namelijk 3 bergen met “ballon” in de naam en in de Elzas ligt ook nog een 4de.

Eén van de bekendere bergen is natuurlijk de “Ballon d’Alsace”, waarvan de top precies op de scheidslijn tussen de regio’s Lorraine en Alsace ligt, oftewel tussen de departementen Vosges en Haut Rhin. Het is dus een berg in de Vogezen, op de grens van de Elzas (Alsace), vandaar de naam “Ballon d’Alsace” . De col ligt op 1165m, de top zelf op 1247 meter. Het is daarmee lang niet het hoogste punt van de regio, dat is een andere Ballon, namelijk de “Grand Ballon”. Deze is 1424m hoog, waarbij je op de fiets tot 1341m komt.

panorama van uitzicht op de Vogezen vanaf de top van de Grand Ballon

Voeg hierbij nog de Ballon de Servance (1156m voor de Col, 1216 top) en je hebt het trio compleet dat beklommen wordt tijdens de toertocht “Les 3 Ballons”. Deze tocht van ruim 200km kent maar liefst 4300hm, dat is pittig. Je kunt de route inkorten tot 165km en 3100hm, da’s nog altijd stevig. Als je bij ons boekt dan kunnen we deze tocht voor je faciliteren en begeleiden.

Een mooi en veel korter alternatief is een tocht over de Ballon d’Alsace, de Planche des Belles Filles en de Ballon de Servance. Ruim 85km met precies 2000hm, het startpunt is een half uur rijden van de gîte. Dit is één van de mooie ritten die op het programma van onze 5-daagse fietsvakanties staat (meer info vind je hier).

Dick en Joost bij de Ballon Servance

De 4e “ballon” die in de Elzas ligt heet Petit Ballon en is 1163m hoog. Hier komt o.a. de Tour de France weer overeen deze zomer. Waar de benaming “ballon” vandaan komt, daar zijn de experts het overigens nog niet helemaal over ééns!  Vaak wordt er gezegd dat de naam slaat op de afgeronde vorm van de bergen in de Vogezen, maar deze hypothese wordt door velen hard afgewezen omdat lang niet alle bergen een afgeronde vorm hebben en er veel spitsen bergen met rechte afgronden zijn.

Waarschijnlijker is de verklaring dat “ballon” een afgeleide zou zijn van het Keltische woord “Bel” (of Baal, Bal, Belenus) dat de benaming was voor de Keltische god van de zon. Deze god werd vereerd tijdens Keltische feesten met grote vreugdevuren op de top van bergen zoals de Ballon d’ Alsace, Grand Ballon en Ballon de Servance.

afbeelding van de Keltische god van de zon “Bel”

Kom je hier fietsen dan zullen we voor jou in ieder geval even een schietgebedje doen richting Bel de god van de zon, voor een lekkere zonnetje tijdens je fietstochten!

Want fietsen in de Vogezen, dat doe je bij La Vision en Vosges!

Theo op weg naar de Grand Ballon

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.