fbpx

La Route des Crêtes

Een “crête” is Frans voor “kam”, in de zin van hanenkam of, in dit geval, bergkam. De “Route des Crêtes” is een weg over de bergkam in de Vogezen, die grotendeels de al eerder genoemde grens vormt tussen de Alsace en de Lorraine. Deze hoogstgelegen weg van de Vogezen biedt regelmatig prachtige uitzichten op het massief van de Vogezen met verschillende meren, de vlakte van de Alsace en bij helder weer zelfs op de bergen van het Zwarte Woud en de Jura. De weg begint in het zuiden in Cernay, is ruim 80km lang, loopt over de Grand Ballon, de Col de la Schlucht, de Col du Bonhomme, en eindigt in het noorden in Saint-Marie-aux-Mines.

De weg is zowel met de auto, motor of (elektrische) fiets af te leggen. Je kunt er een ronde van maken en via de mooie plaatsen Ribeauvillé, Riquewihr en Colmar terugrijden, zo’n 160km in totaal. Met de fiets goed voor 2400hm. Daarnaast zijn er langs de route diverse parkeerplaatsen vanwaar je prachtige wandelingen kunt maken. (lees ook deze blog over een mooie wandeling in dit gebied)

De route is in elk jaargetijde prachtig. Een deel van de weg loopt door of langs hooggelegen weilanden genaamd “Les Hautes Chaumes”, die in het voorjaar felgroen kleuren aangevuld met de kleuren van diverse bergbloemen, zoals diverse narcissen, irissen en gentiaan. Deze weiden bieden een thuis aan de kuddes koeien waarvan de melk met name wordt gebruikt om Munsterkaas van te maken. In de zomer kun je dan ook genieten van vrolijk klinken koebellen. Met een beetje geluk kun je ook een ander diersoort zien dat op de bergkammen leeft, namelijk de “chamois”. Van deze berggeit-achtige met een schofthoogte van ongeveer 75 cm leven er ongeveer 1200 dieren in de hoge Vogezen. De chamois zijn perfect aangepast aan de soms barre omstandigheden van de bergkammen, maar gedijen niet goed bij veel drukte. Het is daarom belangrijk om hun rust te respecteren. Het bewonderen van een afstand is echter al mooi genoeg en vergeet daarom niet om een verrekijker mee te nemen.

Naast de hooggelegen weiland zie je langs de Route des Crêtes ook veel bossen, die in de herfst prachtig verkleuren en de uitzichten nog extra mooi maken. In de winter is de weg grotendeels afgesloten i.v.m. de sneeuw die hier nog steeds in grote hoeveelheden valt op de toppen boven de 1000m. Vanuit de plekken die wel nog te bereiken zijn is het echter in de winter ook heerlijk (sneeuw)wandelen, maar zorg wel dat je hiervoor goed uitgerust en aangekleed bent want het kan er flink koud worden!

In tegenstelling tot de uitzichten is de historie van de Route des Crêtes minder idyllisch. De weg werd namelijk aangelegd tijdens de 1e Wereldoorlog van 1914-1918 door het Franse opperbevel. Met deze strategische route verzekerde het Franse leger zich van een goede noord-zuid-verbinding langs het front van de Vogezen. In 1918 werd de Alsace weer Frans en stopte de Route des Crêtes met zijn rol als grens. Sindsdien hebben de toppen van de Vogezen weer rust gevonden.

Fietsers die in onze gîte verblijven kunnen wij advies geven als ze de Route des Crêtes in zijn geheel af willen leggen, als ronde willen fietsen of kortere stukken ervan af willen leggen. In overleg kunnen wij een wegbreng- of ophaaldienst voorzien of zelfs alles voor je regelen en begeleiden. Kijk gerust op onze site naar ons aanbod voor fietsliefhebbers.

Want fietsen in de Vogezen, dat doe je bij La Vision en Vosges!

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.

La Route des Crêtes

De “Route des Crêtes” is een weg over de hoogste bergkam in de Vogezen, met prachtige uitzichten. Een aanrader om met de auto, fiets of te voet te verkennen.