fbpx

Démarche écolo*: workshop bij kruidendame Laure

Alweer bijna 2 jaar geleden (juli 2022) schreef ik een blog over mijn bezoek aan de groentekwekerij/boerderij “Les Deux Mains” van Yohan net buiten ons dorpje. Yohan was eerst opticien, maar de Vogese grond riep hem en hij werd groentekweker. In deze blog schreef ik ook dat er hier in de omgeving een opmars is van lokale producteurs die met zorg voor de natuur heerlijke en eerlijke producten aanbieden. In deze categorie valt ook kruidenvrouw Laure Guillot met haar bedrijf “Un brin de cueillette*”. 
*un démarche écolo = een ecologische opmars
*un brin de cueillette = een beetje plukken

Laure kom ik vaker tegen op de markt, naast het feit dat ze lekkere producten verkoopt is ze ook erg aardig en maak ik graag een praatje met haar. Dus toen ik hoorde dat ze een workshop in haar tuin ging organiseren, heb ik me meteen ingeschreven.

Net als Yohan, voelde Laure op een gegeven moment de roep van de natuur. Na een studie rechten en een baan waarbij ze lange dagen achter een computer moest werken, had ze een sterke drang om iets te veranderen aan haar leven. Ze werkte beetje bij beetje aan haar project en uiteindelijk bestaat haar bedrijf « Un brin de cueillette » al 7 jaar.

Haar werkzaamheden bestaan uit :

  • Het plukken van aromatische en médicinale kruiden. Dit doet ze in het wild, maar ze heeft ook een grote tuin waar ze zelf ecologisch kruiden kweekt.
  • Het transformeren van de geplukte kruiden naar diverse producten.
  • Deze producten verkopen op lokale markten en 1x per week vanuit huis.

De producten die deze Franse kruidendame maakt lopen uiteen van een balsem voor droge handen tot heerlijke jam en kruidenthee. Haar bedrijf is overigens gevestigd in Faucompierre, dat is een dorpje dat aan de andere kant van de vallei ligt. En het leuke daaraan is dat je er vanuit de gîte lopend of op de fiets naar toe kan. Vanuit haar bedrijf kun je ook de gîte zien liggen (zie oranje pijltje op foto).

De workshop van afgelopen woensdag organiseerde Laure samen met Florence, zij werkt als “naturopathe” en tevens werkt ze een aantal uur per week mee in de tuin van “Un brin de cueillette”. We begonnen de workshop met algemene uitleg over het (wild)plukken van kruiden. We leerden bijvoorbeeld dat het belangrijk is om:

  • kruiden na het plukken in ademende materialen mee te nemen, zoals papieren zakjes en een mand.,
  • dat je nooit meer dan 1/3 deel van de kruiden plukt die je tegenkomt (je laat 1/3 deel staan voor de dieren en er moet 1/3 deel overblijven zodat het kruid door kan blijven groeien)
  • dat het belangrijk is om met schoon materieel te knippen
  • dat je kruiden bij voorkeur binnen 2 uur na de pluk verwerkt

Al lopende door Laures wilde ecologische tuin stonden we vervolgens stil bij 5 kruiden waar we meer uitleg kregen over welke delen van het kruid te gebruiken zijn, hoe je het kruid kan gebruiken en wat de médicinale werking ervan is.

Zo leerden we o.a.:

  • Dat de bladeren van de braamstruik goed te gebruiken zijn als thee, zowel gedroogd als vers. En dat deze thee ondersteunend werkt bij keelpijn en bij ontstekingen in het algemeen.
  • Dat de brandnetel een enorm voedende plant is die veel mineralen bevat en je naast brandnetelsoep van de jonge toppen ook de zaden kan drogen en over je eten kan strooien voor een extra mineralen boost.
  • Dat je sint-janskruid kunt herkennen door een blaadje te plukken en deze het licht te houden, je moet dan een heleboel minuscule gaatjes en het blaadje kunnen zien. Dit kruid wordt o.a. gebruikt in crèmes tegen brandwonden en tegen verbranding door de zon.

Ook stonden we stil bij hoe je het beste kruiden kan drogen en bewaren. Welk materiaal je hiervoor kan gebruiken en waar je op moet letten. Richting het einde van de workshop was het tijd om even e.e.a. te proeven van de producten van Laure. We dronken een “tisane” (kruidenthee) gemaakt van de kruiden die we tijdens de workshop hadden geplukt en we aten een stukje brood met pesto van wilde knoflook. En er was tijd om even na te kletsen.

Na afloop wandelde ik weer terug naar huis. Ik liep via het pad tussen La Poirie en de Haut de Gemel en in de berm kwam ik alle planten tegen waar Laure en Florence ons tijdens de workshop meer over hebben geleerd! Dus ik weet meteen dat ik ze in het wild lekker dicht bij huis kan vinden. Al met al was het een hele leuke ochtend. Als je bij ons in de gîte verblijft kan ik je van harte aanbevelen om eens te neuzen in alle lekkere en heilzame kruidenthee’s, siropen, pesto’s, jammetjes etc. die Laure maakt. Alsook om haar meer informatie te vragen over balsems, crèmes etc. Je kunt haar 1x in de maand vinden op de zaterdagochtend-markt in Tendon. En elke donderdagavond tussen 17.30 en 19.00 uur in haar atelier aan huis in Faucompierre.

À bientôt à Xamontarupt!

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.