fbpx

De Vogezen in Kerstsfeer: de leukste kerstmarkten om te bezoeken

Na een lange nazomer en warme herfst zijn we ons nu toch echt op aan het maken voor de winter. Laatst deelde ik op social media al dat er sneeuw op de Col de la Schlucht en de Hohneck ligt en dat we allerlei prachtige winterse plaatsjes voorbij zagen komen.

Rond deze tijd gaan ook alle kerstmarkten in de buurt open en wat werkt nou beter om in de kerstsfeer te komen dan met een gluhweintje in de hand over een mooi versierde kerstmarkt te flaneren?

Marché de Noël La Bresse

Hoog tijd dus om jullie even te informeren over alle leuke kerstmarkten bij ons in de buurt:

We beginnen natuurlijk met de kerstmarkt in… Xamontarupt! Die is namelijk al aankomende zaterdag op 3 december. Vorig jaar was er een kerstmarkt in het molencomplex georganiseerd door de “Association de Moulin Xamontarupt”, waar Dick en ik ook  lid van zijn. Dit jaar is er een wat kleinere kerstmarkt in het dorp zelf die georganiseerd wordt door een andere vereniging, de “Xamontoise”. Maar we kunnen wel vast verklappen dat er volgend jaar een grotere kerstmarkt in ons dorp zal zijn, zowel in het dorp als in het molencomplex op zaterdag 9 dec 2023 (zet je hem vast in je agenda?… de gîte is nog vrij ;))

Gérardmer pakt ook dit jaar weer uit met een grote en mooi versierde kerstmarkt op Place du Vieux Gérardmé. Van 25 november tot 1 januari vind je hier 25 chalets, een heus dorpje van 18 lokale ambachtslieden, een kerstboom van 14 meter hoog en elke week vuurwerk! (20 minuten rijden vanaf La Vision en Vosges)

In Epinal kun je van 2 dec tot 31 dec genieten van een magische sfeer in het dorpje en de markt van… Saint Nicolas! Ja ja, alsof de Sint het nog niet druk genoeg heeft in Nederland, ook hier wordt Saint Nicolas gevierd en in Epinal dus zelfs de hele maand december (gesloten op 25 dec). Ook hier kun je lekker sfeervol struinen langs kraampjes met allerlei lokale lekkernijen zoals de lokale “pains d’epices” (kruidkoek), ambachtelijke producten, cadeaus, houten speelgoed etc. Op la Place des Vosges is een schaatsbaantje voor kinderen en volwassenen, bij de basiliek is elke avond een spektakel van licht en video te zien. (20 minuten rijden vanaf La Vision en Vosges)

In Plombières-les-Bains is er dit jaar voor de 26ste keer een kerstmarkt: een echte traditie dus! Dit stadje staat bekend om zijn sfeer van weleer, wat natuurlijk een prachtig decor is voor een kerstmarkt. Slenterend door de met lichtjes versierde straten met houten chalets vind je hier kerstversieringen en ambachtelijke producten en kun je snoepen van taarten, warme kastanjes , sandwiches met bacon en munsterkaas, soepen, en natuurlijk een kop warme glühwein. (data markt 26+27 nov, 3+4 dec, 10+11 dec, 17+18 dec) (30 minuten rijden vanaf La Vision en Vosges)

Hou je meer van de kleinere kerstmarkten dan kun je op 11 december terecht in Gerbépal. Daar is een kerstmarkt binnen met 18 lokale exposanten en een “buvette” waar je choucroute (een gerecht met zuurkool), crêpes, gluhwein of een biertje kan nuttigen. (30 minuten rijden vanaf La Vision en Vosges)

Ook het bekende skidorpje La Bresse heeft een kerstmarkt in het centrum op La Place du Champtel met een draaimolen voor de kleintjes, open van 3 december tot 1 januari. (35 minuten rijden vanaf La Vision en Vosges)

En natuurlijk kun je vanuit ons ook een mooie dagtocht maken naar de Elzas en de parchtige kerstmarkten in bijv. Kaysersberg en Colmar bezoeken. In Kaysersberg vind je een authentieke knusse kerstmarkt op alle vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 25 nov tot 18 dec + maandag 19 en dinsdag 20 dec. (ruim een 1 uur rijden vanaf La Vision en Vosges) En Colmar staat natuurlijk bekend om niet één, niet twee, maar maar liefst 6 kerstmarkten en de hele stad is er versierd in kerstsfeer. Van 24 november tot 29 december heb je de tijd om deze mooie, maar ook drukke, kerststad te bezoeken. (1,5 uur rijden vanaf La Vision en Vosges)

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.

La Route des Crêtes

De “Route des Crêtes” is een weg over de hoogste bergkam in de Vogezen, met prachtige uitzichten. Een aanrader om met de auto, fiets of te voet te verkennen.