fbpx

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.

Ga alleen, met vrienden of familie de uitdaging aan en beklim in alle veiligheid de passen van de Vogezen! Bij de evenementen van Col’Attitude ben je welkom met een (wielren)fiets, VTC of elektrisch ondersteunde fiets! Herontdek het plezier van bewegen en in de rust en sereniteit van de Vogezen.

De website van Col’Attitude is alleen in het Duits of Frans, dus ik heb voor jullie de omschrijvingen van de cols die het dichtsbij onze gîte liggen en meedoen aan dit evenement vertaald. Ik heb de originele nummeringen aangehouden, col 4 + 6 liggen hoog in de noordelijke Vogezen, dus die heb ik weg gelaten. Op het kaartje de locaties en het groene huisje is onze gîte.


1. Lac Blanc / Col du Calvaire
Zondag 9 juni 2024 van 8.00 uur tot 11.30 uur

vertrek: vanuit Orbey – Carrefour des Basses Huttes
afstand: 9 kilometer
moeilijkheidsgraad: ★★★☆☆
hoogte: 580m

Deze col is een legendarische pas van het Vogezenmassief bij Lac Blanc die meerdere malen onderdeel was van de Tour de France en de Tour Alsace! Bewonder langs de hele route de adembenemende landschappen en uitzichten en arriveer op de Col du Calvaire op een hoogte van 1144 m, na een hoogteverschil van 580 m. Ben jij er klaar voor ?

2. Planche des Belles Filles
Zondag 30 juni van 8.00 tot 12.00 uur

vertrek: vanaf Plancher-les-Mines
afstand: 7,7 kilometer
moeilijkheidsgraad: ★★★★☆
hoogte: 539 m 

Deze selectieve klim, die in minder dan 10 jaar een essentiële etappe van de Tour de France is geworden, is gereserveerd voor doorgewinterde wielrenners. De smalle en steile weg slingert door de berg in het hart van het bos.

3. Col du Ballon d’Alsace
Zondag 7 juli van 8.00 tot 12.00 uur

vertrek: vanuit Saint-Maurice-sur-Moselle
afstand: 8,9 kilometer
moeilijkheidsgraad: ★★★☆☆
hoogte: 618 m

Deze reguliere klim brengt de deelnemers naar de top van de pas op een hoogte van 1.178 m. Deze passage, wereldwijd bekend bij wielrenners, vormt de eerste pas die de Tour de France in 1905 doorkruiste en heeft meerdere malen de finish van de Grande Boucle gehost. Tijdens de beklimming strekt het uitzicht zich uit over de Moezelvallei voordat het op het hoogste punt een 360°-panorama biedt over de toppen van de Vogezen, het Zwarte Woud en de Alpen.

5. Col du Haag
Zaterdag 10 augustus van 8.30 tot 13.30 uur

vertrek: vanuit Moosch
afstand: 14,9 kilometer
moeilijkheidsgraad: ★★★★☆
hoogteverschil: 827 m

Vanuit Moosch, gelegen in het Thurdal, kunt u via de weg een subliem klein bergdorpje ontdekken, gelegen op een hoogte van 700 meter: Geishouse. Van daaruit is het dan mogelijk om een ​​unieke route in de Hautes-Vosges te ontdekken: de Voie Verte du Haag. Deze brengt de deelnemers naar de finish met de mogelijkheid om de nabijgelegen top van de Grand-Ballon te bereiken. Een prachtige klim in een bosrijke en groene omgeving, die zeer bekend is bij lokale atleten en ook gebruikt wordt door fietsers van L’Alsacienne cyclo.

7. Petit Langenberg
Zaterdag 31 augustus van 8.00 tot 12.00 uur

vertrek: vanuit Sewen
afstand: 8,5 kilometer
moeilijkheidsgraad: ★★★☆☆
hoogteverschil: 541 m

Gelegen ten zuiden van het natuurpark Ballons des Vosges, in het hart van een groene vallei, is de beklimming van de Ballon d’Alsace op de helling van de Haut-Rhinois een waar wonder. Het reizen over deze kronkelige route biedt een unieke zintuiglijke ervaring, waarbij elke bocht een adembenemend landschap onthult met uitzichten op het Alfeldmeer en de Dollervallei. Mythische route van de beroemde wielerwedstrijd Tour d’Alsace, deze route is veel meer dan een simpele tocht: het is een avontuur, een uitnodiging om de meest afgelegen uithoeken van de wilde natuur te verkennen, zowel voor fietsliefhebbers als voor liefhebbers van grandioze panorama’s.

8. Hartmannswillerkopf / Col du Silberloch
Zaterdag 7 september van 8.00 tot 12.00 uur

vertrek: vanaf Uffholtz
afstand: 10,4 kilometer
moeilijkheidsgraad: ★★★☆☆
hoogteverschil: 583 m

Een klim die erg populair is in de fietswereld, met prachtige bochten en haarspeldbochten, waarbij je dicht langs de ruïnes van het kasteel Herrenfluh en de boerderijherberg Molkenrain passeert. De aankomst op de top op een gedenkplaats is uniek in zijn soort. Alle wielersporters uit de sector (Vosgienne, Alsacienne, GFNY, enz.) passeren er regelmatig!

9. Col Amic
Zondag 15 september van 8.30 tot 12.30 uur

vertrek: vanuit Soultz – gehucht genaamd Gros Chêne
afstand: 8,8 kilometer
moeilijkheidsgraad: ★★☆☆☆
hoogteverschil: 414 m

Een gestage klim over een relatief steile en schaduwrijke bergweg die slingert naar de kruising met de boerderijherberg Kohlschlag (om de toegang tot het etablissement te behouden vanaf de Route des Crêtes). Een klim die bekend is bij lokale atleten. De route wordt gebruikt door de wielerwedstrijd “La grimpée du Col Amic”.

10. Col du petit ballon
Zondag 29 september van 8.00 tot 12.00 uur

vertrek: vanuit Luttenbach-près-Munster
afstand: 8,9 kilometer
moeilijkheidsgraad: ★★★★☆
hoogteverschil: 703 m

Een mooie geleidelijke klim door het bos die prachtige uitzichten biedt op de Munstervallei en vooral een fantastisch panorama op de pas. De atleten van de Tour de France beklommen de Petit Ballon in dezelfde richting in 2023 en lieten de toeschouwers met blijvende herinneringen en emoties achter toen ze de inmiddels beroemde “Pinot-bocht” overstaken. Dit is genoeg om alle deelnemers aan deze operatie in grote kampioenen te veranderen! Om ze te belonen voor hun inspanningen en weer op krachten te komen, kunnen ze een tussenstop maken in een van de vele boerenherbergen in de omgeving en genieten van een traditioneel gerecht gemaakt van goede lokale producten.

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.

La Route des Crêtes

De “Route des Crêtes” is een weg over de hoogste bergkam in de Vogezen, met prachtige uitzichten. Een aanrader om met de auto, fiets of te voet te verkennen.