fbpx

Atelier PLantation

In de Blog van 16 maart heb je al kunnen lezen dat ik lid was geworden van de “commission fleurissement”. Deze vereniging van het dorp houdt zich bezig met de queeste naar een 3e pétale, uitgereikt door de jury van het bekende label “villages fleuris”.

Die jury zal op woensdag 20 juli ons dorp bezoeken en live komen kijken naar de groenvoorziening, maar ook de algemene kwaliteit van leven hier beoordelen. In aanloop daarnaartoe wordt er natuurlijk hard gewerkt aan de groenvoorziening, vooral door Christian de enige echte groenwerker van de gemeente. Maar laatst was daar het “atelier plantation”, oftewel de “plant workshop” en mochten de mensen van het dorp meehelpen om de door Christian opgekweekte of aangekochte planten te planten.

Natuurlijk ging ik mee helpen planten en ondertussen ook wat foto’s maken. Overigens is het nadeel van foto’s maken, dat je er zelf nooit op staat… maar dat ter zijde. Het “atelier plantation” was erg gezellig. Christian en zijn vrouw hadden alles perfect voorbereid. We hebben eerst met een paar man plantenbakken gevuld met bloeiende planten. De plantenbakken staan nu o.a. voor de Mairie, en ook hangen er een aantal aan de houten afscheiding bij de brug over het beekje naast de Mairie.

Hieronder zie je Hubert even poseren voor mij tussen het planten door. Ik zei daarna tegen hem dat hij fotogeniek was, maar dat wist hij blijkbaar al… hahaha.

Nadat de bloembakken gevuld en geplaatst waren, gingen we verder met de verschillende groenzones aanvullen met éénjarige bloeiers. Ook werd er nog een pergola in elkaar gezet, waar potten met hangplanten aan komen. Uiteindelijk zijn we met een man of 15 bezig geweest (kinderen meegerekend), wat van de ene kant niet veel is, maar van de andere kant toch 10% van de dorpsbewoners is…

Voor de jury van de villages fleuris is er ook een heel dossier gemaakt, maar daarin alle gevraagde informatie gebundeld en aangevuld met de foto’s die ik heb gemaakt. Ook had ik, in samenwerking met Christian, een tijdje terug nog een plattegrondje gemaakt met daarop alle groenplekken aangeduid, dus die staat nu ook in het dossier.

Na afloop van het “atelier plantation” was er natuurlijk voor iets te eten en drinken gezorgd. Martine had zelfgemaakte brioche meegenomen en precies op het moment dat ze die tevoorschijn haalde kwam mijn oudste zus en zwager langs rijden, dus die vielen met de neus in de brioche!

We moeten dus zeker nog tot 20 juli wachten tot we het antwoord op onderstaande vraag weten, maar ik hou jullie uiteraard op de hoogte! 😉

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.

La Route des Crêtes

De “Route des Crêtes” is een weg over de hoogste bergkam in de Vogezen, met prachtige uitzichten. Een aanrader om met de auto, fiets of te voet te verkennen.