fbpx

Artikel in de krant, rubriek “HET ROER OM”

Wie op 18 mei 2022 de krant opensloeg of er doorheen scolde kon ons zomaar opeens tegen komen! Ons verhaal werd namelijk verteld in de rubriek “HET ROER OM”. Voor diegenen die de krant niet hebben gelezen hieronder het artikel, de tekst is van Loes Wijffels.

Het is een ‘Ik Vertrek-verhaal’ maar dan goed, zoals ze het zelf verwoorden. Dick (56) en Marijke (43) van Goch uit Sint Anthonis wonen sinds augustus vorig jaar in de Franse Vogezen, zo’n 500 kilometer van hun geboortedorp. En ze zijn er zielsgelukkig. ,,Na een studie bedrijfskunde ben ik al gauw in het buitenland terechtgekomen”, vertelt Dick. ,,Ik deed de inkoop van onderdelen voor televisies, auto’s en allerlei andere zaken voor grote bedrijven in België, Duitsland en Frankrijk. Ik leerde en Française kennen, ging in Frankrijk wonen en kreeg met haar een zoon.” 

Dick sprak vloeiend Frans, maar de relatie hield geen stand en hij keerde terug naar Nederland. Intussen begon hij zijn werk minder leuk te vinden. ,,Alles moest goedkoper en dat beviel me niet. Hoewel ik er goed in was en prima verdiende, besloot ik te stoppen in de hoop dat er iets anders op mijn pad zou komen. Een nekhernia als gevolg van een vroegere val van de fiets brak me vervolgens op en ik zat een half jaar thuis. Ondertussen realiseerde ik me dat er eigenlijk maar weinig Nederlandse bedrijven op de Franse markt zitten en besloot een eigen adviesbureau op te zetten. Aanvankelijk moest ik zelf op zoek naar nieuwe bedrijven om ze op weg te helpen, totdat een van die ondernemers me vroeg hun eigen handelsagent te worden. Dat gaf voldoening én rust.” 

Op een feest leerde Dick Marijke kennen, die uit hetzelfde dorp kwam. Zij begon net als zzp-er met het aanbieden van cursussen ademhalingstechniek, onder andere voor mensen met astma. Toen door corona bijna alles online ging, vatte het stel het plan op om naar Frankrijk te verhuizen. Ze vonden een dubbele woning in een klein dorp op een heuvel in de Vogezen. Het benedenhuis verhuren ze via hun website lavisionenvosges.com. Dick: ,,We werken nog steeds. Daarnaast bieden we all-in weken aan voor wandelaars en fietsers. Verder klussen we aan het huis, werken we in de moestuin en genieten van de rust en de natuur. Dat ik vloeiend Frans spreek komt natuurlijk goed van pas. We komen hier bijna om van geluk.”

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.

La Route des Crêtes

De “Route des Crêtes” is een weg over de hoogste bergkam in de Vogezen, met prachtige uitzichten. Een aanrader om met de auto, fiets of te voet te verkennen.