fbpx

Als de bloed-, zweet- en tranendampen zijn neergedaald…

Geschreven door: Marijke

Daar zijn we dan in Xamontarupt! Het was de 15e verhuizing voor mij (Marijke) en de 22e verhuizing voor Dick. Voor mij de 1e emigratie en voor Dick de 6e emigratie. Genoeg ervaring dus, maar elke verhuizing is toch weer intensief, als je het mij vraagt. De bloed-, zweet- en tranendampen van de fysieke verhuizing zijn inmiddels wel neergedaald en we zijn er klaar voor om hier te starten met ons “nieuwe normaal“.

Wat is hier normaal?

Dat is dan de vraag! Waar zetten we de fietsen neer en waar had ik ook al weer het strijkijzer opgeborgen? Zit dat ene dienblad nog in één van tig onuitgepakte dozen en zo ja, in welke? Wat is nu de fijnste supermarkt om boodschappen te doen? Oh jee, het brood is op… is de bakker nog open? Je hoort het al: ondanks dat we al veel ontdekt hebben en voor een deel al gewend zijn aan het huis en de omgeving, is er ook nog veel te ontdekken en te wennen over.

Waar ik zeker aan moet wennen zijn de supermarchés hier. De dichtstbijzijnde ligt in Pouxeux op 15 minuutjes rijden. Maar op 20 minuten rijden afstand liggen er nog veel meer in Bruyeres, Epinal, Remiremont, Saint-Amé en Gerardmer. Genoeg keuze dus! Maar die ene supermarkt die niet te groot en niet te klein is én waar ik al alles weet te liggen, die heb ik nog niet gevonden. Genoeg keuze gaat namelijk niet alleen op voor de aantal supermarkten, maar ook voor het aantal producten dat ze hebben. De meeste mensen die ooit in Frankrijk op vakantie zijn geweest, kennen wel de “hypermarchés”. Laatst moest ik 2x in Epinal zijn, en was de Carrefour XL in Epinal de dichtstbijzijnde supermarkt om dan ook maar meteen even snel boodschappen te doen.

Waar op vakantie zo’n supergrote winkel leuk is, is dat voor een even snel de wekelijkse boodschappen toch niet zo geweldig. Voor mijn gevoel ben ik 2x als een kip zonder kop 10x heen en weer door die hele winkel gelopen, en 3x bijna verdwaald. Ze hebben daar dus écht zo’n beetje alles. Het is een grote Jan Linders, Blokker, van Dinther, Electro World, bio-winkel, slager, bakker, visboer en Hema ineen! Heb je minder dan een uur de tijd, dan moet je er niet eens naar binnen gaan. Heb je geen tijd om 10 minuten uit te trekken om de keuze te maken uit 50 soorten toetjes, 30 soorten ham en 75 soorten koekjes/cakejes etc….. blijf dan buiten! 🙂

Heb je wel tijd, dan is het heerlijk om in rond te dwalen en je te verwonderen over de 40 soorten blikjes makreel, om de boekenafdeling uit te pluizen en een Franstalige Harry Potter te kopen en om naast broccoli en kipfilet ook maar een nieuwe wasmand en kussenslopen te kopen. Daarna hoef je ook niet meer te gaan wandelen, want eer je buiten bent heb je de 10.000 stappen voor die dag al te pakken!

Als de bloed-, zweet- en tranendampen van de verhuizing zijn neergedaald en het tijd is voor het nieuwe normaal, dan is er dus nog héél veel over om te ontdekken, om over te verwonderen, om soms over te struikelen, maar ook om met een glimlach weer op te staan. Ik zal proberen om met enige regelmaat hier op deze blog de hoogtepunten en struikelpunten van deze ontdekkingstocht met jullie te delen. Daarnaast ga ik jullie natuurlijk ook digitaal meenemen naar de prachtige omgeving hier, op de hoogte houden van de verbouwing en renovatie, en meer vertellen over de gîte.

Tot de volgende blog dus… Au revoir!

Col’Attitude

Voor de 4e keer wordt tussen juni en eind september het evenement “Col’Attitude” georganiseerd. Hierbij worden verschillende passen exclusief gesloten voor al het gemotoriseerde vervoer. Fietsers hebben hierdoor het rijk voor hen alleen! Dit is een uitgelezen kans om in alle rust een aantal bekende beklimmingen in onze omgeving te ontdekken.

La Route des Crêtes

De “Route des Crêtes” is een weg over de hoogste bergkam in de Vogezen, met prachtige uitzichten. Een aanrader om met de auto, fiets of te voet te verkennen.